2022-04-19 05:30Pressmeddelande

Från Lill-Babs till Leila K – ny stadsvandring med musik i Stockholm

" "

Fullsatt för Lill-Babs, kaos med Leila K och en operakatastrof i Kungsan under sent 1800-tal. Scenkonstmuseet och Stockholms Kvinnohistoriska bjuder in till en musikalisk stadsvandring skapad av den prisade författaren Anna Charlotta Gunnarson.

Runtom i stan ekar musik från svunna tider, åtminstone för den som spetsar öronen. Anna Charlotta Gunnarson, författare till bland annat Kvinnorna som formade pophistorien, tar oss med till fullsatta salonger och hippa källarlokaler, till operadivor och nattklubbsdrottningar.

Folkkära pionjärer

– Det har varit en ren fröjd att välja bland alla tjejer som gjort musikaliska avtryck i city. Jag landade i fem superstarka historier om lika många öden, epoker och genrer. De här pionjärerna har slitit som djur och mottagit folkets kärlek, men här finns också berättelser om kvinnoförtryck, rasism och dödade fans. Det är både deppigt och peppigt.

Gunnarson har grävt fram historier om smuggling bakom järnridån, hittat landets trendigaste skivställe år 1932 och riktat strålkastaren mot ett ödesmättat balkongframträdande på Grand Hotel 1885.

Hits från flera århundraden

En kunnig guide leder deltagarna mellan fem centrala platser där de får möta några av de kvinnor som varit med och format den svenska musikhistorien. Speciellt för denna vandring är att alla deltagare förses med hörlurar för att kunna njuta av både historiska fakta och musik: här blandas hundraåriga örhängen med elektriska 90-talshits.

– Det svindlar när man hör låtarna på plats, på nolltid hamnar man i rätt stämning. Jag får rysningar av att tänka mig in i kvällen då en av Sveriges största hits dånade ut över Nybroviken för första gången. Och vad hände egentligen med Greta Garbos oväntade sånginspelning? Tänk vad kvinnor åstadkommit i musiksvängen och så viktigt det är att vi minns det!

Premiär 8 maj

Vandringen har premiär söndag den 8 maj. Ett smakprov med två stopp ges under Kulturnatt Stockholm den 23 april.

Personer i vandringen:

Kristina Nilsson (1843–1921)
Kai Gullmar (1905–1982)
Lill-Babs (1938–2018)
Alexandra Charles (f. 1946)
Leila K (f. 1971)


Ämnen: musik

Om Scenkonstmuseet

Magi på scen och bortom strålkastarljuset. Scenkonstmuseet är ett statligt museum för teater, musik och dans beläget i centrala Stockholm. Samlingen med nära 50 000 föremål utgörs av bland annat musikinstrument, scenografimodeller, teaterdockor, kostymer och bildkonst

Kontaktpersoner

Måna Degerman
Kommunikatör
Måna Degerman