2016-11-03 08:13Pressmeddelande

Hyllad glaskonst doneras – blir nytt konstverk på Scenkonstmuseet

null

En unik donation av glaskonst från Judiska Teatern gör det möjligt för Scenkonstmuseet i Stockholm att utveckla ett helt nytt konstverk för besökarna. Glasdropparna skapades ursprungligen som scenografi till Pia Forsgrens uppsättning Different Trains av Steve Reich och kommer att utgöra den introducerande delen av museets huvudutställning.

– Vi är väldigt glada att Judiska Teatern valt Scenkonstmuseet som hemvist för dessa vackra glasdroppar. Med husets arkitektur och det välvda taket som projektionsyta blir det en ny, spännande audiovisuell upplevelse som möter besökarna redan när vi öppnar 11 februari, säger Daniel Wetterskog, chef för Scenkonstmuseet.

De omtalade och hyllade glasdropparna, skapade av formgivaren Ann Wåhlström, har varit nedpackade i flera år och får nu ett nytt sammanhang. Det är tack vare en gåva från Judiska Teatern och Familjen Robert Weils stiftelse som denna unika samling glaskonst åter görs tillgänglig för allmänheten.

– Glasdropparna ska installeras i museets första inbjudande del av huvudutställningen På Scen , vilket är det första utställningsrummet som besökarna möter. Konstverket ska ge en storslagen upplevelse och samtidigt bidra till känslan hela museet vill förmedla, säger Daniel Wetterskog.

Scenkonstmuseet får 20 av de 75 glasdroppar som ursprungligen skapades som scenografi till Judiska Teaterns uppsättning av Steve Reichs Different Trains, det sista framförandet var år 2012. Resterande glasdroppar doneras till Södertälje sjukhus där de ska installeras i deras entréhall.

– Vi vill dela med oss av vårt konstnärliga arv och ser att Scenkonstmuseet kommer förvalta och utveckla sammanhanget för glasdropparna i sann modernistisk anda. Glasdropparna betyder oändligt mycket för mig personligen, allt från dess oerhörda skönhet när de gestaltas i rätt ljus till den uttryckskraft de haft för mig och den stora publiken i föreställningen Different Trains, säger Pia Forsgren, teaterchef på Judiska Teatern.

Donationsceremonin äger rum på Scenkonstmuseet onsdag 9 november, då de inbjudna gästerna ges möjlighet till en förhandstitt på Scenkonstmuseets lokaler mitt i det förberedande installationsarbetet inför museets öppnande.

– Att ta glaskonst som har en intressant och betydelsefull historia, och göra till ett nytt konstverk är väldigt spännande och ett uttryck för vår tid, säger Daniel Wetterskog, chef för Scenkonstmuseet.

Scenkonstmuseet på Sibyllegatan i Stockholm öppnar portarna för allmänheten lördagen 11 februari 2017.

Scenkonstmuseet - en plats, en scen och en röst för den skapande människan.

Scenkonstmuseet levandegör dansens, musikens och teaterns kulturarv genom att beröra, berika och engagera besökarna. Med spektakulära kombinationer av interaktivitet och föremål ska museet nå en generations- och gränsöverskridande publik. Det blir en unik mötesplats som kombinerar blandningen av historia och samtid inom scenkonstområdet med möjligheten att själv delta och skapa. 11 februari 2017 öppnar det nya museet på Sibyllegatan 2 i Stockholm, ett statligt museum som ingår i myndigheten Musikverket.


Om Scenkonstmuseet

Scenkonstmuseet – kliv in i teaterns, musikens och dansens värld.

Kontaktpersoner

Karin Algvik
Kommunikationschef
Karin Algvik