2014-03-17 09:06Pressmeddelande

Pressträff om nya Scenkonstmuseet som öppnar 2016

null

Ett museum med en över hundra år lång historia byggs om för att koppla samman kulturarvet med det nyskapande kulturlivet inom musik, teater och dans. 2016 öppnar Scenkonstmuseet i Stockholm: en scen, en mötesplats och en röst – ett museum för den skapande människan.

Pressträff tisdag 25 mars 15.00

Museichef Daniel Wetterskog och Musikverkets Stina Westerberg presenterar det nya Scenkonstmuseet.

Tid för enskilda intervjuer efter presentationen.

Plats: Musik- och teatermuseet, Sibyllegatan 2.

Musik- och teatermuseet stänger 30 mars för ombyggnad och öppnar om två år under det nya namnet Scenkonstmuseet. Byggnaden ska renoveras, tillgängligheten förbättras och det nya museet kommer att bjuda på helt nya utställningar, program och aktiviteter.

Som en del av myndigheten Statens musikverk blir det nya museet även en arena för Musikverkets övriga verksamhet med bland annat Elektronmusikstudion, arkiv och samlingar inom musik, dans och teater.

Det tidigare museet, Musikmuseet, flyttade in i på Sibyllegatan 2 1979, och är ett museum med en lång historia. Bakgrunden till den nya verksamheten ligger i det utvidgade uppdrag Musikverket och museet har sedan 2010 med teater och dans, då museet också fick det tillfälliga namnet Musik- och teatermuseet.

– Det är en spännande tid som ligger framför oss. Att förnya en verksamhet är ett stort arbete, som museets personal tillsammans med både nationella och internationella samarbetsparter kommer att arbeta med under de två kommande åren säger museets chef Daniel Wetterskog..

– Interaktivitet är även i fortsättningen i fokus liksom att lyfta fram ännu fler föremål från de fantastiska samlingarna. Museet ska utvecklas till ett science center där besökare över generationsgränserna kan ta del av skapandeprocessen inom scenkonsten, säger Daniel Wetterskog.

– I Musikverkets roll som center för kulturarv och kulturliv inom musik, teater och dans blir Scenkonstmuseet en plats som speglar hela myndighetens verksamhet, säger generaldirektör Stina Westerberg.

Statens fastighetverk, som förvaltar byggnaden, kommer tillsammans med Scenkonstmuseet att anpassa lokalerna för att på bästa sätt stötta museets nya uppdrag och verksamhetsidé.

Kontakt:

Daniel Wetterskog, museichef, Musik- och teatermuseet, tel. 08-519 567 18, mobil 072-190 77 61.

Malin Karlsson, marknad och kommunikation, Musik- och teatermuseet tel. 08-519 554 74, malin.karlsson@musikverk.se

Scenkonstmuseet - en plats, en scen och en röst för den skapande människan.

Scenkonstmuseet levandegör dansens, musikens och teaterns kulturarv genom att beröra, berika och engagera besökarna. Med spektakulära kombinationer av interaktivitet och föremål ska museet nå en generations- och gränsöverskridande publik. Det blir en unik mötesplats som kombinerar blandningen av historia och samtid inom scenkonstområdet med möjligheten att själv delta och skapa. 11 februari 2017 öppnar det nya museet på Sibyllegatan 2 i Stockholm, ett statligt museum som ingår i myndigheten Musikverket.


Om Scenkonstmuseet

Scenkonstmuseet – kliv in i teaterns, musikens och dansens värld.

Kontaktpersoner

Karin Algvik
Kommunikationschef
Karin Algvik