2023-01-20 10:35Pressmeddelande

Publikrekord på Scenkonstmuseet – succéutställning förlängs

Montage av tre svartvita porträtt av musiker.Tina Turner, Kungliga tennishallen i Stockholm, 1972. Miles Davis, Newport Jazz Festival, 1969. Monica Zetterlund och Steve Kuhn, Stockholm Jazz Festival, Sergelteatern, 1968. Foto: Christer Landergren.

2022 blev ett rekordår för Scenkonstmuseet! Den populära utställningen Foto: Christer Landergren drog storpublik och förlängs nu till och med augusti.

Museet lockade hela 174 371 besökare under 2022. Det är en rekordökning med 212 procent jämfört med 2021, ett år som till stor del präglades av besöksrestriktioner. Men sifforna slår även det tidigare besöksrekordet från 2019, alltså innan pandemin, med hela 42 procent.

Publiken har strömmat till

– Det är en nästintill makalös bedrift, säger tillförordnad museichef Maria Stoor. Vi är oerhört glada att våra tidigare besökare har kommit tillbaka och att vi dessutom lockat så många nya.

Framför allt är det andelen vuxna besökare som har ökat och en stor del av förklaringen stavas Foto: Christer Landergren. Här finns fotografier som aldrig tidigare visats, exklusiva liveinspelningar och världsartister som du aldrig har sett dem förut.

Från Jimi Hendrix till Monica Zetterlund

Via Landergrens lins får besökaren bland annat möta Tina Turner, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Miles Davis och Nina Simone tillsammans med svenska storheter som Monica Zetterlund, Lars Gullin, Sonya Hedenbratt, Bernt Rosengren, Nannie Porres och Esbjörn Svensson. 

Foto: Christer Landergren öppnade den 10 juni 2022 och visas nu till och med 27 augusti, i stället för till och med januari 2023 som först planerats.

Dessutom digitalt besöksrekord

Även de digitala besöken nådde rekordhöjder under 2022 med 89 600 besök på webben, en ökning med hela 61 procent från det tidigare rekordåret 2019.Om Scenkonstmuseet

Magi på scen och bortom strålkastarljuset. Scenkonstmuseet är ett statligt museum för teater, musik och dans beläget i centrala Stockholm. Samlingen med nära 50 000 föremål utgörs av bland annat musikinstrument, scenografimodeller, teaterdockor, kostymer och bildkonst.

Kontaktpersoner

Måna Degerman
Pressansvarig
Måna Degerman