2020-06-10 07:41Pressmeddelande

Scenkonstmuseet öppnar igen 23 juni

Scenkonstmuseets fasad sedd från Strandvägen. Scenkonstmuseet. Foto: Jonas André

Scenkonstmuseet slår upp portarna igen tisdag den 23 juni. Samtidigt pågår förberedelserna inför höstens stora satsning Everybody Dance! 

– Vi är oerhört glada över att få välkomna besökare tillbaka till museet. För oss är det viktigt att kunna erbjuda hemestrande stockholmare och andra en plats för musik, teater och dans. Det är i tider som dessa vi behöver konst och kultur som allra mest, säger Scenkonstmuseets chef Christina Kåremo Sköldkvist.

Anpassat för det nya normala

– Det som är unikt hos oss är möjligheten till både intryck och uttryck. Besökare kan själva spela instrument, dansa fram musik, testa digitalt teatersmink och mycket mer. Inför att vi öppnar har vi sett över varje del av museet för att kunna hålla så mycket som möjligt öppet och samtidigt motverka smittspridning, säger Christina Kåremo Sköldkvist.

En rad anpassningar har gjorts på museet för att skapa en säker miljö för både besökare och medarbetare. Det handlar till exempel om utökad städning, plexiglas vid kassan, handspritstationer och en översyn av hur besökare får röra sig i museet för att se till att alla kan hålla avstånd till varandra, inte minst vid de många interaktiva stationerna.

Visning och ateljé även på hemmaplan

För de som tillhör en riskgrupp eller som av andra skäl inte kommer att kunna ta sig till Scenkonstmuseet kommer museet att fortsätta erbjuda digitalt material.

– Våra streamade visningar, digitala ateljéer och nedslag i samlingarna har varit väldigt uppskattade och det är något vi kommer att arbeta vidare med. När stora grupper inte kan ta sig till oss får vi jobba på nya sätt för att ta oss till dem, avslutar Christina Kåremo Sköldkvist.

Ny utställning i höst: Everybody Dance!

Botanisera bland danshittar, utforska dansens kraft och sätt dig själv i rörelse. Everybody Dance! är en utställning om att dansa tillsammans. Utställningen öppnar på Scenkonstmuseet 12 september 2020.

Läs mer

Museet dokumenterar coronakrisen

Hur ser vardagen ut för Sveriges skådespelare, musiker, dansare och scenkonstarbetare när kulturlivet i hela landet stänger ner? Scenkonstmuseet uppmanar aktörer inom scenkonst att berätta om sin vardag i coronakrisens spår. Det insamlade materialet arkiveras och kommer att finnas tillgängligt för forskning.

Läs merOm Scenkonstmuseet

Scenkonstmuseet är ett statligt museum för teater, musik och dans. Här varvas intressanta föremål med installationer och interaktiva stationer för att sätta fokus på människans skapande förmåga. Scenkonstmuseet har en stor samling med nära 50 000 föremål. Samlingen har byggts upp under mer än 100 år och utgörs av bland annat instrument, scenografimodeller, teaterdockor, kostymer och bildkonst. Intendenter arbetar kontinuerligt med bevarande, dokumentation och stöd till forskning. Scenkonstmuseet invigdes i februari 2017 och ingår i myndigheten Musikverket.

Kontaktpersoner

Måna Degerman
Pressansvarig
Måna Degerman
Christina Kåremo Sköldkvist
Museichef
Christina Kåremo Sköldkvist