2020-03-19 16:57Pressmeddelande

Scenkonstmuseet stänger tillfälligt

DescriptionScenkonstmuseet. Foto: Jonas André

Scenkonstmuseet har beslutat att hålla stängt från och med fredag 20 mars med anledning av coronaviruset.

– Vi vill göra det vi kan för att motverka smittspridning samt värna våra besökares och medarbetares hälsa, säger museichef Christina Kåremo Sköldkvist.

Beslutet följer den rekommendation som Centralmuseernas samarbetsråd har enats om. Något datum för att öppna igen är ännu inte satt.

– Läget förändras fortfarande från dag till dag. Vi följer utvecklingen noga och målet är förstås att öppna igen så snart som möjligt.

Under stängningsperioden satsar museet på att erbjuda så mycket digitalt material som möjligt. Det handlar om allt från streamade museivisningar till digitala ateljéer där besökare kan sitta hemma vid köksbordet och bygga egna instrument i stället för i museets ateljé som i vanliga fall.

– Behovet av scenkonst och kultur minskar inte i dessa tider, snarare tvärtom. Vi kommer göra allt vi kan för att nå ut med vår verksamhet under den tid vi behöver hålla stängt, avslutar Christina Kåremo Sköldkvist.

Sök i museets instrumentsamling

Scenkonstmuseet har en av världens största instrumentsamlingar. Botanisera, titta på bilder och lyssna på ljudexempel här.

Titta på rollporträtt, konst och skisser

I Scenkonstmuseets samling finns bland annat kostym- och scenografiskisser, karikatyrer, gravyrtryck, rollporträtt och spelbilder. Sök och ladda ner verk av bland andra Isaac Grünewald, Carl Grabow, Christian och Thorolf JanssonLydia Skottsberg och Signe Hebbe.

Scenkonstmuseet är ett statligt museum för teater, musik och dans. Här varvas intressanta föremål med installationer och interaktiva stationer för att sätta fokus på människans skapande förmåga. Scenkonstmuseet har en stor samling med nära 50 000 föremål. Samlingen har byggts upp under mer än 100 år och utgörs av bland annat instrument, scenografimodeller, teaterdockor, kostymer och bildkonst. Intendenter arbetar kontinuerligt med bevarande, dokumentation och stöd till forskning. Scenkonstmuseet invigdes i februari 2017 och ingår i myndigheten Musikverket.