2016-05-25 05:00Pressmeddelande

Scenkonstmuseet tar plats i rampljuset februari 2017

null

Mitt i Stockholm tar ett nytt museum för scenkonst form. Här ska besökarna få uppleva teaterns, dansens och musikens magi – på scen och bakom kulisserna. Ridån går upp den 11 februari 2017.

Scenkonstmuseet tar plats i Kronobageriet invid Dramaten i centrala Stockholm. Den anrika byggnaden har genomgått en omfattande renovering och har nu tre våningsplan för utställningar, en stor konsert- och föreställningslokal och kommer lagom till öppningen av museet även inrymma en ny restaurang.

Ett nytt museum för teater, dans och musik

Öppningsdatumet har nu spikats till den 11 februari 2017 och på museet pågår ett intensivt arbete med att skapa utställningar, program och pedagogisk verksamhet.

Den nya huvudutställningen På scen fokuserar på den skapande processen och bjuder på olika nedslag i scenkonstens värld. Föremål och berättelser kommer att varvas med stationer där museets besökare själva får möjlighet att delta och prova på olika delar inom teater, dans och musik.

En plats för den skapande människan

Vid sidan om den nya huvudutställningen kommer museet ge plats åt tillfälliga utställningar och samarbeten, allt från att visa upp den senaste forskningen inom kultur och hälsa till att vara en av de centrala aktörerna i firandet av Bergman-året 2018.

– Scenkonst är en levande praktik, det sker i ögonblicket, och det kommer att speglas i vår verksamhet. Vi vill väcka nyfikenhet för konstarterna, fördjupa besökarnas kunskaper och samtidigt öka insikten om deras egen skapande förmåga, säger Daniel Wetterskog, chef för Scenkonstmuseet.

Hemliga Rum på Scenkonstmuseet 28 maj

Nyfikna besökare behöver inte vänta riktigt så länge som till 11 februari, redan den 28 maj får alla som vill en chans att kliva in bakom kulisserna och tjuvkika på de än så länge tomma lokalerna. Då gläntar Scenkonstmuseet på dörren tillsammans med Fastighetsverket inom ramen för evenemanget Hemliga rum .

– Det blir en unik chans att lära sig mer om Kronobageriets 400-åriga historia och se våra nyrenoverade lokaler innan vi fyller dem med innehåll och äntligen slår upp portarna på riktigt i februari, säger Daniel Wetterskog.

Scenkonstmuseet - en plats, en scen och en röst för den skapande människan.

Scenkonstmuseet levandegör dansens, musikens och teaterns kulturarv genom att beröra, berika och engagera besökarna. Med spektakulära kombinationer av interaktivitet och föremål ska museet nå en generations- och gränsöverskridande publik. Det blir en unik mötesplats som kombinerar blandningen av historia och samtid inom scenkonstområdet med möjligheten att själv delta och skapa. 11 februari 2017 öppnar det nya museet på Sibyllegatan 2 i Stockholm, ett statligt museum som ingår i myndigheten Musikverket.


Om Scenkonstmuseet

Scenkonstmuseet – kliv in i teaterns, musikens och dansens värld.

Kontaktpersoner

Karin Algvik
Kommunikationschef
Karin Algvik