2022-03-23 12:39Pressmeddelande

Stöd Ukraina! Kvällsöppet på Scenkonstmuseet med musik och föredrag

Museer, samlingar och kulturhistoriskt viktiga platser i Ukraina är under akut hot till följd av kriget. Den 31 mars arrangerar Scenkonstmuseet en kväll med musik och föredrag till förmån för landets kulturarv. 

Kulturarv i krig

Krig och konflikter är inte bara en humanitär katastrof utan drabbar även länders kulturarv. Historiskt viktiga byggnader och minnesmärken blir ofta måltavlor. 

– Museer och samlingar riskerar att förstöras och försvinna helt i kriget. Det här är ett sätt för oss att bidra till det viktiga arbetet med att rädda Ukrainas unika kulturarv och stötta våra ukrainska kolleger, säger Dan Lundberg, generaldirektör för Statens musikverk.

Kvällsöppet med fri entré

Scenkonstmuseet erbjuder fri entré för alla besökare under kvällen med möjlighet att skänka ett bidrag till insamlingen för att rädda Ukrainas kulturarv.

Program kl 16–18.30

Kl 16: Guidad visning av Scenkonstmuseet
Kl 17: Föredrag och musik: Om kulturens betydelse i konfliktdrabbade länder med Dan Lundberg, musiketnolog och generaldirektör för Musikverket. Ukrainsk musik med musiker från Södra Bergens Balalaikor.

I samarbete med Nordiska museet

Stiftelsen Nordiska museet har startat en fond för ekonomisk hjälp för att rädda Ukrainas kulturarv. Insamlingen riktas till både institutioner och privatpersoner och sker på:
Bankgiro: 5475-9758
Swish: 1236280424
Märkes: ”Insamling till Ukraina”

Läs mer om Nordiska museets insamling
Information på Scenkonstmuseets hemsidaOm Scenkonstmuseet

Scenkonstmuseet är ett statligt museum för teater, musik och dans. Här varvas intressanta föremål med installationer och interaktiva stationer för att sätta fokus på människans skapande förmåga. Scenkonstmuseet har en stor samling med nära 50 000 föremål. Samlingen har byggts upp under mer än 100 år och utgörs av bland annat instrument, scenografimodeller, teaterdockor, kostymer och bildkonst. Intendenter arbetar kontinuerligt med bevarande, dokumentation och stöd till forskning. Scenkonstmuseet invigdes i februari 2017 och ingår i myndigheten Musikverket.

Kontaktpersoner

Karin Algvik
Kommunikationschef
Karin Algvik
Dan Lundberg
Generaldirektör Statens musikverk
Dan Lundberg