2021-04-29 08:00Pressmeddelande

Upplev Scenkonstmuseet hemma – eller i skogen

" "Kajsa Dahlström rekommenderar skogen för sin workshop.

Testa kulning i skogen, hemmaträning för rösten och dockbygge. När besökarna inte kan komma till Scenkonstmuseet, gör vi vad vi kan för att komma till dem.

Scenkonstmuseet hemma är livesända workshoppar för den som suktar efter kul inspiration i trista tider. Inga förkunskaper krävs, allt som behövs för att delta är en skärm med internetuppkoppling.

Kula i skogen

Kulning är starka och vackra lockrop som användes för att kommunicera över stora avstånd. Kanske dags för en revival i dessa tider av social distansering?

"Kulning är dåtidens mobiltelefon"

– Kulning är mer än bara vacker musik, det är också kommunikation – en slags dåtidens mobiltelefon. I alla tider har vi människor hittat olika tekniker för att kommunicera, i det här fallet en speciell sångteknik för att hålla kontakten både med varandra och djur över flera kilometers avstånd, säger folkmusikern och workshopledaren Kajsa Dahlström.

Skogen är ett bra ställe för den som ska delta i workshoppen, så länge det finns tillgång till en av vår tids viktigaste kommunikationstekniker: internetuppkoppling.

– Inne går också bra men det kan vara värt att tänka på eventuella grannar, vi kommer att kula starkt.

Fler Scenkonstmuseet hemma i maj

4 maj: Tala som en skådespelare

Hur kan du få din röst att fånga en publik eller helt enkelt bara höras? Röstskådespelaren och logonomen Sharon Dyall delar med sig av beprövad vetenskap och personliga tips.

18 maj: Direkt från dockmakarens verkstad

Dockmakaren David Wätte skapar rörliga dockor till teater, film och tv. Nu bjuder han in till workshop direkt från verkstaden.

Mer info

Magi på scen och bortom strålkastarljuset. Scenkonstmuseet är ett statligt museum för teater, musik och dans beläget i centrala Stockholm. Samlingen med nära 50 000 föremål utgörs av bland annat musikinstrument, scenografimodeller, teaterdockor, kostymer och bildkonst. Scenkonstmuseet invigdes i februari 2017 och ingår i myndigheten Musikverket.